December: Geloof, hoop en ... statistiek!? Wat als de delta niet klopt... een call kopen?

Laatste reactie 13/01/2018 06:39 door Harm
· Markeren als ongelezen
Jos van de Werken 9 maanden geleden geplaatst
Opties schrijven is de standaard op dit forum.
Maar door het topic "December is kwantitatieve geheimtip op de AEX-index" van @romboutkerstens​ zit ik te denken aan Call-opties kopen.

Normaal zijn velen van ons risico's aan het mijden: bijvoorbeeld schrijven met delta 0.10 tot 0.30. Risico's nemen in de hoop dat de geschreven opties waardeloos aflopen.

Maar wat nou als de delta niet klopt? Wat als er 93% kans (volgens de statistiek tenminste) is dat de laatste 2 weken van december de AEX omhoog gaat?
De delta is natuurlijk de wijziging van de optieprijs bij 1 punt verandering van de onderliggende waarde. Natuurlijk klopt dat altijd, want het is gewoon uitgerekend.
Maar... we zien de delta ook als de kans dat de bewuste optie In The Money expireert. Maar dat klopt nu even niet. (?) De ATM optie (bijv. weekoptie 5e vrijdag van december) heeft een delta van 0.5, maar de kans (of hoop, of statistische/historisch bepaalde kans??) dat ie ITM eindigt is misschien wel 0.93.

Wat betekent dat? Tenminste als je gelooft dat de data uit het verleden iets zeggen over een kans in de toekomst. (ik geloof en hoop dat zeker tot op een zeker niveau)
Dat betekent bijvoorbeeld dat long opties te goedkoop geprijsd zijn! De kansen liggen misschien wel anders dan de optieprijzen aangeven.

Normaal ben ik relatief neutraal: niet erg bullish of bearish. De markt heeft alle verwachtingen al ingeprijst is mijn uitgangspunt. Met deze visie koop je normaal geen ATM calloptie, want uiteindelijk hou je gemiddeld de intrinsieke waarde over en de verwachtingswaarde ben je kwijt.
Maar als de 2e helft van december historisch gezien een stijgende periode is, zal er waarschijnlijk in die periode veel "nieuw geld" naar de beurs gaan. Bonussen, winstuitkeringen, or whatever worden geïnvesteerd?

De laatste weken heb ik daarom al een paar ITM call opties gekocht: C530 DEC17 en C535 JAN18 bijvoorbeeld. Gaat geweldig; die eerste ga ik voor vrijdagmiddag verkopen.
Het mooie van een call kopen (en niet een put verkopen) is natuurlijk dat het risico hooguit je inleg is en er geen margin nodig is. Anders zou ik ook wel een put 545 kunnen schrijven, maar dan liggen de risico's veel hoger.

Je zou het kunnen afwegen tegen een Turbo of Sprinter met een hoge hefboom (tussen 5 en 10), die heb ik vanwege mijn huidige bullish visie tot eind december ook wel, maar die leveren uiteindelijk toch minder op bij een flinke stijging.

Dus ik ben van plan om ATM call (week?)opties te kopen voor eind december of de januari maandoptie. Wat vinden jullie ervan? Ben ik nu ineens zo speculatief of is dit gewoon een solide risc/reward redenatie?

@harmvanwijk​ je kon zo mooi weergeven hoe het ging in het verleden, kan je ook zien of het veilig is om het even door te laten lopen in januari? Of zegt de statistiek dat je beter voor oudjaar weer uit kan gaan?
H Bakstenen 9 maanden geleden geplaatst
@jos van de werken,
ik kijk bij Turbo,s waar ik veel in doe nooit naar de hefboom,alle turbo,s gaan even hard omhoog of omlaag,ik kijk waar de stop moet liggen en koop dan deze als best Turbo,zou ik b.v jou strategie toepassen (koop opties call jan18 535 a 1600 euro) dan koop ik 1000 Turbo,s Binck voor 1500 euro elke AEX punt is 100 euro.
Nadeel is dat als de AEX onder de 535 komt ben je de Turbo kwijt en heb je de optie nog 
Hubert Meijles 9 maanden geleden geplaatst
Naast het schrijven van puts, straddles en strangles, koop ik ook diagonal spreads. Aangezien de markt omhoog kruipt, is de verhouding call/put in het voordeel van de calls.
Die putspreads zijn verliesgevend, maar heb de afgelopen periode al leuke winst gepakt op de callspreads.
Dus in plaats van 'kale' calls kopen @jos3​, maak ik er een combi van en dat koop ik wat langer (FEB) met hoge delta, dus feitelijk intrinsiek. En heb er een call DEC 550 boven geschreven.
Dan krijg je deze:
Koop (delta 0,8) AEX C FEB 2018 510,00
Verkoop AEX C DEC 2017 550,00

Investering 3600 EUR, met maximale winst van 400 EUR

Plus 
Koop (delta 0,9) AEX C FEB 2018 500,00
Verkoop AEX C DEC 2017 550,00
Investering 4550, met maximale winst van 450 EUR

UIteraard kan ik volgende expiratie (DEC) aankijken en beslissen om de evt. winst te pakken of de geschreven calls door te rollen om de investering omlaag te krijgen en het winst potentieel te vergroten.

O ja, mocht we deze week nog een daling krijgen, deze diagonal putspread gekocht:
Koop (delta 0.56) AEX P FEB 2018 550,00
Verkoop AEX P DEC 2017 540,00
Investering 1000 EUR
Met ook hierin de kans op doorrollen.

Dit blijft interessant om te doen.
Expert Harm van Wijk 9 maanden geleden geplaatst
@romboutkerstens​ heb jij hier wel eens naar gekeken?

"kan je ook zien of het veilig is om het even door te laten lopen in januari? Of zegt de statistiek dat je beter voor oudjaar weer uit kan gaan?"
Jos van de Werken 9 maanden geleden geplaatst
Dank voor je antwoord @hbakstenen​, ik heb ook wel wat AEX turbo's long, al heb ik die stoploss wel wat veiliger gekozen dan bij mijn voorstel van de calls.

@hubertmeijles​ ook mijn dank voor jouw antwoord. Het voorbeeld wat je noemt heeft wel een ander karakter dan mijn "speculatieve" plan met een ATM call-optie. Zo'n C510 is zo diep ITM dat je meer kan verliezen, maar procentueel een veiliger constructie heb: het is veel makkelijker om 100% te verliezen met mijn ATM idee. Maar ik heb natuurlijk ook een argument waarom ik het nu durf: als we geloven dat de kans 93% is om ITM te eindigen, en je betaalt maar voor 50% risico...

Zojuist heb een mix gemaakt van mijn ATM december plan in combinatie met het call-spread idee van Hubert: nog iets financieren met een verkochte call: (niet diagonaal overigens)

Gekocht: Call SPX 29DEC 2665 @19.55
Verkocht: Call SPX 29DEC 2710 @3.25 als extra financiering voor de gekochte call.

Best speculatief natuurlijk, de S&P moet nu wel omhoog! Dit ga ik niet op elk willekeurig tijdstip doen, want zoals gezegd: normaal ben ik niet erg bullish of bearish.

Wie niet waagt die niet wint.
Hubert Meijles 9 maanden geleden geplaatst
Je hebt dus een korte termijn callspread ingenomen @jos3
Ik vind deze dan relatief duur en je moet in deze korte periode wel gelijk krijgen.

Daarom kies ik altijd voor lang(er) kopen en kort schrijven.
Mijn gekochte diagonal callspreads doen het trouwens prima zover. Als het zo rond de 550 blijft tot eind deze week, is dit helemaal prima.
Hubert Meijles 9 maanden geleden geplaatst
Ik heb gisteren op een tweetal posities (zie bovenstaand) een bescheiden winst gepakt. 
Want het mooie aan de situatie gisteren dat ik zowel op winst stond in de callspread alswel de putspread. Dus heb ik één van de callspread gesloten + de enige putspread.

De diagonale callspread hieronder staat dus nog open:
Koop (delta 0,9) AEX C FEB 2018 500,00
Verkoop AEX C DEC 2017 550,00
Ofwel, het is een long call geworden. Die ook een plusje van zo'n 200 euro laat zien.
Komende week beslis ik of ik er nog een call bovenop schrijf of winst ga pakken. Afhankelijk van het koersverloop uiteraard.
Zie plaatje voor de resultaten van de twee diagonale spreads.
Jos van de Werken 9 maanden geleden geplaatst
Mijn SPX call spread is nu 446 dollar gegroeid, 34% winst in 3 dagen.  :-) (NB geen margin nodig)
Maar dat was niet het doel: hoger risico / hogere beloning was dit keer het uitgangspunt. Ik heb er ook maar ééntje gekocht, niet te wild met zoiets.

Dus ik wacht waarschijnlijk tot 29 december. Af en toe is het wel leuk om met een kleine positie het iets spannender te maken. :-)
Jos van de Werken 9 maanden geleden geplaatst
Wie mij een beetje heeft gevolgd het laatste half jaar weet dat ik het in een stijgende markt nooit zal laten om een putspread in te nemen.

Gisteren ingenomen: 0,40 euro als op 29 december de AEX boven de 535 staat.
Vind dat niet onaantrekkelijk. :-)
Jos van de Werken 9 maanden geleden geplaatst
Of deze 0,14 euro in 1 week als de AEX volgende week boven de 530 eindigt.
Jos van de Werken 9 maanden geleden geplaatst
Of deze (iets spannender)

Ingenomen afgelopen maandag 11 december: 1 hele euro als de AEX komende vrijdag 22 december boven de 540 staat. Ook vanwege de ideeën in dit topic: dus met een bullish pet op in deze decemberweken.
Expert Harm van Wijk 9 maanden geleden geplaatst
Ik vind deze het leukste:

 1 hele euro als de AEX komende vrijdag 22 december boven de 540 staat. 

:-D 
Hubert Meijles 9 maanden geleden geplaatst
Nou, deze drie posities zijn allemaal gesloten na vandaag. En alledrie met winst.
Vandaag besloten winst te nemen op de nog openstaande Call FEB 500 ipv een extra call te schrijven. Winst van 650 EUR kon ik niet laten lopen.
Gezamenlijk meer dan 800 EUR winst in zo'n 10 dagen met deze posities. 

In het kader van 'go with the flow' ook maar weer een diagonale callspread ingenomen vanmorgen:
Koop AEX C FEB 2018 545,00
Verkoop AEX C JAN 2018 555,00
Investering 640 EUR.
Staat intussen ook al lekker te plussen?
Jos van de Werken 9 maanden geleden geplaatst
Inmiddels 74% in 6 dagen. :-)
Maar zoals eerder gezegd: wel risico genomen.
We sluiten nog niet, we wachten af, bijv. tot 29 december of totdat de S&P500 de 2710 passeert.
Jos van de Werken 9 maanden geleden geplaatst
NB Eigenlijk had ik het over de laatste 2 weken van december... deze maandag zou het hele plan eigenlijk pas moeten beginnen. Daarom zojuist nog maar zo'n call spread ingenomen.

Gekocht: SPX Call 2690, 29dec17
Verkocht: SPX Call 2715, 29dec17

Moet wel erg opletten: meestal verkoop ik de laagste strike, en koop ik de hoogste strike. Dat is nu wel even net andersom.

Hopelijk ben ik niet te greedy door het nog eens te doen, maar goed, de statistiek dwingt me dit te doen. ;-)
Jos van de Werken 8 maanden geleden geplaatst
Door het uitblijven van de decemberrally is met name mijn laatste SPX callspread verliesgevend geworden. Maar samen met mijn geliefde putspreads met weekopties is het allemaal redelijk geneutraliseerd.

Tegelijk had ik ook nog redelijk wat turbo's bijgekocht op de AEX (toen hefboom 8.xx nu iets gezakt naar 7.7) en S&P (vergelijkbare hefboom) en die heb ik nu nog in bezit. (En nog een aantal, zie plaatje)

Mijn turbo's samen staan op een winst van 13,4%, de meeste gekocht in de laatste 2 á 3 weken. Dus het decemberfeestje komt voor mij pas op 4 januari. Jammer hoor. ;-) haha.

Dat is natuurlijk wel fijn, maar nu is mijn enige probleem dat ik niet weet wanneer ik deze moet wegdoen. Als het gaat draaien (liefst vlak ervoor) wil ik ze verkopen. Mijn turbo's zijn nooit een buy & hold strategie: even meeliften op de stijgende trend.

Ik word wel een beetje zenuwachtig met al die info van @immanuelkoning​, het gaat maar over lows en dalen etc. Misschien moet morgenvroeg maar eens winst gaan nemen mijn decemberrally in januari... (?)

Het liefst zou ik een soort strak afgestelde trailing stoploss order instellen, maar ik heb deze bij DeGiro gekocht, daar heb ik die mogelijkheid niet.

De les die ik geleerd heb bij zo'n bullish strategie: turbo's zijn wel wat veiliger dan de gekochte calls t.a.v. de timing. Als het feest een paar dagen later gevierd wordt, kan je alsnog meedoen. :-)
 
H Bakstenen 8 maanden geleden geplaatst
@jos3,
als de giro de  trailing stoploss order iet heeft kan je toch de boel verkopen en bij een andere broker verder gaan,enigste wat je mis loopt zijn de kostten
Expert Harm van Wijk 8 maanden geleden geplaatst
Laat je niet van de wijs brengen door anderen @jos3​ 

plan your trade en trade your plan

ik vind de analyses van @immanuelkoning​ erg indrukwekkend, maar ik blijf (vooralsnog) mijn eigen systeem handelen :-D
Jos van de Werken 8 maanden geleden geplaatst
@hbakstenen​ Ik gebruik zowel TWS van Lynx als ook DeGiro. Er zijn meer argumenten om soms het één en soms het ander te kiezen. Ik heb bijvoorbeeld zelf software geschreven die automatisch de transacties en portefeuille van de DeGiro inleest en reconstrueert naar soorten trades (herkenning van spreads/iron condors/calendars etc.), verder heb ik niet overal TWS van Lynx de hele dag ter beschikking.

@harmvanwijk​ wees maar niet bang hoor... ik vaar mijn eigen koers wel, maar gebruik natuurlijk wel de input van anderen en de TA die ook wel besproken wordt. Mijn oorspronkelijke plan was om in de eerste helft van december turbo's te kopen voor de eindejaarsrally en deze eind december als de rally klaar zou zijn het meeste weer weg te doen.... Dus mijn plannetje is nu een beetje doorgeschoven naar deze week, en het punt blijft: ik wilde natuurlijk uitstappen op een top, dus ik zoek net als iedereen naar die toppen en dalen die er ongetwijfeld aan zitten te komen. Zoals gezegd de Turbo's met dergelijke hefbomen wil ik niet gebruiken voor een buy-and-hold systematiek, tenminste niet met grote posities.

Dus als ik me aan mijn eigen plan wil houden, moet ik op korte termijn sowieso wat van deze posities gaan afbouwen.
Expert Harm van Wijk 8 maanden geleden geplaatst
@jos3 anders stap je nu in in zilver?
https://deslimstebelegger.nl/conversations/cryptogeld-richting-goud-en-zilver-straks
Jos van de Werken 8 maanden geleden geplaatst
Nee @harmvanwijk​, ben bang van niet.
Ik heb nog minder houvast aan de voorspellingen van de toppen en dus ook de dalen in de grafieken van de cryptocurrencies. En dus weet ik ook niet wanneer zilver zal stijgen.
En gewoonweg afwachten tot het gebeurt vind ik niet leuk, ik wil toch wel graag elke week of elke maand rendement behalen. Maar zodra de crypocurrencies crashen zal ik nogmaals terugdenken aan dit topic en snel meeliften op zilver of goud.
Ik heb wel een klein beetje goud in mijn portefeuille zitten uit pure luiheid: zo kan ik de goudprijs makkelijk in de gaten houden zonder extra muisklikken. ? 
Expert Immanuel Koning 8 maanden geleden geplaatst
Hallo Jos,

Ik wist niet dat ik zoveel angst in mensen opriep, haha. ?

Zoals het er nu uitziet, zie ik geen 526 meer komen en ga ik zondag op mijn gemak een nieuw scenario uitstippelen. Ik zie nog steeds een belangrijke low gezet worden rond 18/19 januari maar lees vooral zondag maar even de analyse. ?

Blijf altijd naar jezelf kijken en als je het niet weet, dan de zijlijn opzoeken... Maar dat hoef ik jou niet meer te vertellen. ?

Gegroet,

Im
Expert Immanuel Koning 8 maanden geleden geplaatst
Top voor nu overigens waarschijnlijk rond 8/9 januari maar iets uitloop kan door die gekke feestdag tussendoor... Ben ik gisteren ook achter gekomen, grrr! Zal ik ook zondag bespreken. ?

Gegroet,

Im
H Bakstenen 8 maanden geleden geplaatst
@immanuelkoning
jij werkt met tijd en niet koersdagen zie ik in de grafiek,je kan toch niet ineens de tijd veranderen?
H Bakstenen 8 maanden geleden geplaatst
@jos van de werken,TWS is toch altijd te volgen?of je kan vanwege je werk het niet volgen.
Maar een andere vraag,weet jij of je via API of wat anders een signaal vanuit Binck naar TWS  kan leiden en dat die automatisch een order plaatst?
Jos van de Werken 8 maanden geleden geplaatst
@hbakstenen​ Ja, het is vanwege mijn werk.

Ik ben geen klant bij Binck, daar kan ik je niets over vertellen.

@immanuelkoning​ Het valt wel mee met mijn angst, dan zou ik niet zulke turbo's met van die forse hefbomen kopen, haha. ;-)

Ik heb ze trouwens nog steeds: the trend is my friend, en het gaat maar door. Maar ik blijf alert.

Dat was overigens wel prettig aan die weekopties die ik eerder in dit topic vermeldde: klaar is klaar. Binnen is binnen. :-)

Jos van de Werken 8 maanden geleden geplaatst
Vandaag een forse winst genomen op mijn Turbo Long AEX die ik voor de decemberrally had aangeschaft.

Als @immanuelkoning​ gelijk krijgt vandaag of morgen en we zien dat het keert, dan zal ik proberen om even Tubo's short te kopen (hefboom 6 á 7). De RSI zakte al iets deze middag... (los van 2 januari de laagste stand van dit jaar ?)
Expert Immanuel Koning 8 maanden geleden geplaatst
@hbakstenen​ terechte opmerking van jou! De tijd staat uiteraard los van charts. Echter cycli kunnen iets verspringen (langer of korter zijn) en met die vrije dag erbij wordt het voor mij allemaal niet makkelijker. ;)

Gegroet,

Im
Expert Immanuel Koning 8 maanden geleden geplaatst
@jos3 dat heb je goed gedaan, compliment!
Ik blijf hoopvol, analyse en signalensysteem gaan goed hand in hand lately. Aldoende leert men zeg ik altijd maar. ;)

Gegroet,

Im
Expert Harm van Wijk 8 maanden geleden geplaatst
We zitten nu wel tegen de top aan van 2007....ik ben benieuwd of dit veel weerstand gaat opleveren of dat de markt zo krachtig blijft....
Expert Immanuel Koning 8 maanden geleden geplaatst
Vooralsnog lijkt het logisch. ;)
Maar veel weerstand? Dat gaat aan de cycle low liggen die eraan komt...

Gegroet,

Im
Expert Harm van Wijk 8 maanden geleden geplaatst
Wanneer ik naar de rest van Europa kijk, dan vraag ik me af of de AEX dat in z'n eentje voor elkaar gaat krijgen...
Expert Immanuel Koning 8 maanden geleden geplaatst
AEX is een leider sinds 29 december, hahaha! :)

Nu even weerstand (niet alleen vanwege die 2007 top, eerder gewoon Fibo niveau), straks ramram er doorheen samen met de hele EU als het bullish blijft en daar lijkt het wel op. ;)

Gegroet,

Im
Jos van de Werken 8 maanden geleden geplaatst
Ik heb inmiddels turbo's AEX short in bezit, misschien maar één of enkele dagen :-)
Als de AEX een tikkie stijgt doe ik ze meteen weer weg.

Expert Immanuel Koning 8 maanden geleden geplaatst
Je bent lekker op dreef Jos! (Y)
Ik heb zelf ook iets in porto, maar wat en vanaf wanneer weten alleen mijn getuigen. :)

Gegroet,

Im
Jos van de Werken 8 maanden geleden geplaatst
Turbo's AEX short weer weggedaan @immanuelkoning​. Zonder winst/zonder verlies.
De markt is te sterk.
Expert Harm van Wijk 8 maanden geleden geplaatst
Ik heb zelf de visie dat de AEX halverwege de dagcyclus staat...de mid cylce low lijkt te zijn gezet. 

Dit valt af te leiden aan de cyclusbodem van de 240 minuten grafiek. 

De komende dagen dus weer even omhoog en afhankelijk van de kracht (die groot lijkt) right translation, dus een hoger top, waarna opnieuw een dagcyclusbodem volgt. Zie
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 09 December 2017 om 16:55
Aantal lezers 39
Aantal reacties 37
\