De beurs in Amsterdam is dinsdag zonder grote koersbewegingen geopend, net als de aandelenmarkten elders in Europa. Er wordt vooral uitgekeken naar het belangrijke Amerikaanse inflatiecijfer dat later op de dag naar buiten komt.
AMSTERDAM (AFN) - ING kon op aandacht rekenen op het Damrak na het schrappen van de omstreden loonsverhoging voor topman Ralph Hamers. Verder waren er cijfers van ForFarmers en Basic-Fit.
De AEX-index op Beursplein 5 stond kort na opening vrijwel onveranderd op 538,27 punten. De MidKap zakte 0,1 procent tot 818,26 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs wonnen tot 0,2 procent, Londen daalde licht.

1. Er wordt vooral uitgekeken naar het belangrijke Amerikaanse inflatiecijfer dat later op de dag naar buiten komt. Het inflatiecijfer speelt een belangrijke rol bij het rentebeleid van de Federal Reserve. Een sterker oplopende inflatie kan de koepel van Amerikaanse centrale banken ertoe bewegen de rente sneller te verhogen. Vrijdag kwam nog het belangrijke Amerikaanse banenrapport naar buiten, waarna de inflatievrees juist wegebde.

2. De koers van ING was vlak in de hoofdindex. De Raad van Commissarissen van de bank wilde de totale beloning voor Hamers met 50 procent verhogen naar 3 miljoen euro, maar ziet daar onder druk van de felle reacties die dat voorstel teweegbracht in politiek en maatschappij van af. Volgens president-commissaris Jeroen van der Veer van ING werd de publieke ophef over de zaak onderschat. In politiek Den Haag werd positief gereageerd op het besluit.

3. Diervoederproducent ForFarmers wist vorig jaar de winst en omzet te verhogen dankzij de verbeterde economische omstandigheden. Het dividend gaat met een kwart omhoog. Sportschooluitbater Basic-Fit verbeterde eveneens zijn resultaten, mede door een flinke uitbreiding van het aantal nieuwe vestigingen. Basic-Fit wil dit jaar nog meer sportscholen openen.

4. Altice kan reageren door het bericht dat het kabel- en telecombedrijf praat met Tofane Global over een verkoop van zijn internationale groothandelsspraakdiensten. Staalconcern ArcelorMittal lanceert een aandeleninkoopprogramma voor een maximum van 280 miljoen dollar. Het programma loopt tot uiterlijk begin mei 2020.

5. De Amsterdamse AEX-index sloot maandag met een klein plusje van 0,2 procent op 538,43 punten. De MidKap steeg 0,2 procent tot 819,01 punten. De hoofdgraadmeters in Parijs en Frankfurt tekenden winsten tot 0,6 procent op, Londen daalde een fractie. In New York was het beeld gemengd. De Dow-Jones daalde 0,6 procent en de S&P 500 zakte 0,1 procent. De Nasdaq steeg 0,4 procent.

6. De euro was 1,2329 dollar waard, tegen 1,2317 dollar bij het Europese slot op maandag. Voor een bitcoin moest op dinsdagochtend 9267,51 dollar worden betaald.

7. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,2 procent tot 61,23 dollar en Brentolie werd 0,1 procent goedkoper op 64,87 dollar per vat.