In de eerste volledige handelsweek van het jaar gebeurde meteen weer het een en ander. Dit viel ons op.
Geen dronebaan...eh droombaan

Laten we beginnen met de verliezer van de week, dan hebben we dat maar weer gehad. Die twijfelachtige eer is voor GoPro. Daarvan knalde de toch al niet zo hoge koers deze week met nog eens ruim 12 procent naar beneden.

Drones zijn niet de reddingsboei waar GoPro op hoopte en ook de verkoopcijfers van de camera’s in de afgelopen maanden vielen vies tegen. Een onverwoestbare camera maken die eigenlijk nooit vervangen hoeft te worden blijkt toch niet zo’n waterdicht verdienmodel. Dik 200 medewerkers van GoPro ondervinden dat nu ook, want zij raken hun baan kwijt. En eigenlijk kan GoPro zelf nu alleen nog maar bidden dat er iemand met een overnamebod komt.

Splijtende pass

Never a dull moment is zeker van toepassing op kabelaar Altice. En de Fransen hadden nieuws. De Amerikaanse tak, die de niet bijster originele naam Altice USA draagt, zal worden afgesplitst. Dat idee kon op de dag zelf op een dikke like van beleggers rekenen. Maar de afgelopen paar dagen zit de klad er weer in en Altice lijkt ook deze week weer lager te moeten afsluiten.

Big trouble in de Big Apple?

Post voor Shell vanuit New York en van de burgemeester nog wel. Maar de boodschap van burgervader Bill de Blasio was geen gezellige: Jullie zijn verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde en dus klaag ik jullie aan!


Met jullie doelt de Blasio op een handvol oliemaatschappijen. Naast Shell kregen ook BP, Chevron, ExxonMobil en ConocoPhillips bericht. Zoals de Amerikaanse rechtbank-etiquette voorschrijft laat de Blasio er geen gras over groeien en hij ‘sued’ de oliereuzen voor miljarden. De bedrijven reageren op hun beurt overigens koeltjes.

Stapje terug

Gaat ‘ie het dan eindelijk iets rustiger aan doen? Meesterbelegger Warren Buffett heeft in elk geval twee gasten in de bestuurskamer van zijn investeringsbedrijf Berkshire Hathaway geposteerd die hem op korte termijn kunnen opvolgen. Het gaat om Gregory Abel (55) en Ajit Jain (66). Beide bekend binnen Berkshire en allebei een stuk jonger dan Buffett. Maar dat ben je al snel, want het Orakel uit Omaha is 87.

Helemaal kappen met werken moet de ouwe baas trouwens nog niet aan denken. Hij zal zich ook na zijn troonsafstand met de zaak blijven bemoeien.

Wall Street maandag dicht

Hou tot er tot slot nog even rekening mee dat de Amerikaanse markt a.s. maandag gesloten blijft in verband met Martin Luther King Day. Dat betekent dus geen handel in Apple, Facebook, Tesla en al die andere Amerikaanse bedrijven. Ook voor een aantal indices en grondstoffen geldt (in de avond) een aangepast schema, maar hierover lees je morgen in de app alles. 

Wij kappen er ook weer mee. Voor eventjes dan, want het weekend staat voor de deur. Geniet ervan!

Bron BUX